Language

Göçmenler, Mülteciler ve İltica Başvurusu Yapanlar

Göçmenler, Mülteciler ve İltica Başvurusu Yapanlar

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay tüm dünyada milyonlarca insanımızın yaşam düzeyini kötü biçimde etkileyen göçmenlik konusunu en önemli sosyal sorunlardan biri olarak kabul etmiş ve en önemli öncelikleri arasına almıştır. 

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu (IFRC – www.ifrc.org) zayıf grupların sorunlarının göğüslenilmesi ve bu grupların güçlendirilmesi ve topluma olağan bir şekilde yeniden katılmaları için insaniyetçi aktiviteler çabaları çerçevesinde Göçmenler, Mülteciler ve İltica Başvurusu Yapanlar konuları için Kızılay Örgütleri Avrupa İşbirliği Platformu’nu (PERCO - Platform for European Red Cross Cooperation on Refugees, Asylum Seekers and Migrants) oluşturdu. 

Kıbrıs Kızılhaç (KKH) 2007 yılından bu byana PERCO’da gözlemci olarak yer alıyor ve böylelikle bilgi alma diğer Avrupa Ulusal Örgütleriyle (AÖ) paralel bir şekilde çalışma olanağını elde etti. Daha sonra ise 2012’de ise tanınmasıyla birlikte PERCO’nun tam ve eşit bir üyesi haline geldi.

 

      

 

Kızılhaç Uluslararası Komitesi (ICRC – www.icrc.org) tarafından 188. üye olarak tanındıktan sonra KKH Göçmenlik için Uluslararası Hareketi’nin ana hedeflerini oluşturan erişim sağlama, haysiyet, farklı olana ve topluma yeniden katılma hakkına saygı gibi konularda politika belirlemek için alınan tüm kararlarda yer alıyor. 

Bilindiği gibi coğrafi konumu, siyasi sorunu ve göçmenlerin geldiği çoğu ülkeye en yakın Avrupa Birliği üyesi olması nedeniyle Kıbrıs göçmenler için en kolay ulaşılır geçiş noktasını oluşturuyor. Bu nedenle de büyük göçmen rakamları Kıbrıs’a son derece büyük sorunlar yaratıyor. 

KKH bu büyük sorunu Hareket’in temel ilkelerini, maddi olanaklarını ve değişmez  taktiği ve misyonu olan “tüm dünyada en zayıf sosyal gruplardan birini oluşturan göçmenlere destek ve yardım sunma”yı göz önünde bulundurarak mümkün olan en iyi yolla çözmeye çalışıyor. 

Bir değerlendirme yaptıktan ve ihtiyaçları hiyerarşik bir sıraya koyduktan sonra KKH bu insanlara insani yardım sunmak konusuna ağırlık vermeye ve KKH bürolarına gelen göçmen kişi ve ailelere giyecek ve yiyecek dağıtmaya karar verdi. 

KKH son iki yılda ciddi insani sorunlarla karşı karşıya olan yaklaşık 5000 göçmene yardım etti. KKH’ın ilgili faaliyetleri arasında bir sağlık programı, çeşitli uzmanlık alanlarından doktorların hizmetleri ve tekerlekli sandalye sağlamak yer alıyor. Bunlara paralel olarak  KKH gönüllüleri iltica başvurusu yapanların bulunduruldukları merkezi en azından ayda bir kez ziyaret etmeye çalışıyor.

KKH’nın sağladığı bir başka acil yardım da Bakanlıkların önünde günlerce protesto etkinliği ya da belli bir talepte bulunmak için günler süren etkinliklerinde ya da açık mekanda uzun günler boyunca barındırıldıklarında göçmenlere gerekli ilk ihtiyaçları tedarik etmektir. 

Yabancı korkusu ve ratsizm Uluslararası KH ve KA Hareketi’nin mücadele etmek zorunda olduğu bir fenomendir. KH/KA Uluslararası Federasyonunun yönlendirici çizgileri ve politikası doğrultusunda KKH yabancı düşmanlığı, ratsizm ve sosyal yalıtıma karşı yürütülen kampanyalarda yer alıyor. 

Britanya Kızılhaç ve başka örgütlerle işbirliği çerçevesinde KKH, göçmenlere karşı pozitif bir duruşu çocuklara benimsetmek amacıyla ilkokullara eğitici malzemeler hazırlamayı ve kullanmayı amaçlayan “Pozitif Görüntüler” programına katıldı.   

KKH göçmenlik eğiliminin bir sonucu olan kayıp kişilerin tespit edilmesi ve ailelerin buluşturulması amaçlı taleplere hiç beklemeden cevap veriyor. 

2013 yılından itibaren KKH Menoya Tutukevi’nin işleyişine yardım etmek maksadıyla  tutukluların insani ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam düzeylerinin iyileştirilmesine yönelik haklı taleplerinin kabul edilmesi için daha aktif bir şekilde çalışmaya başladı.