Language

Göçmenler ve Mahsurlar

Göçmenler ve Mahsurlar

Aradan yıllar geçmesine rağmen “her derde ilaç olan zaman”, belli ki, Kıbrıs halkının belleğinden Türk işgalinin kötü anılarını ve acı sonuçlarını ne silebilmiş ne de hayatından uzaklaştırabilmiştir.   Binlerce göçmen hala daha rahatlatılmayı bekliyor, maddi ve manevi yardıma hala gereksinimleri var. İşgal altındaki bölgede mahsur kalanlar yaşamlarını sürdürebilmek için hala her türlü yardıma muhtaçlar. Kayıpların akıbeti hala öğrenilemedi, akrabalarının dramı hala devam ediyor.

 
KKD muhtaç olanlara destek sunmak ve acılarını dindirmek olan misyonuna ve insanlık onuru ile temel insan haklarını daima koruyacağına ilişkin almış olduğu yükümlülüğe bağlı kalarak bugün de göçmenlere ve özellikle de mahsurlara yardımlarını sunmaya devam ediyor ve gerekli olduğu sürece sunmaya da devam edecektir.
 
Bir yandan sayıları gitgide azalırken yaşları ile ihtiyaçları günden güne artan mahsurların, özgür bölgelerden kendilerine gönderilen yardımlar olmaksızın hayatta kalması mümkün olmazdı demek pek de abartılı sayılmaz. Temel ihtiyaçları yetkili devlet daireleri tarafından karşılanan mahsurların geri kalan ihtiyaçları ile KKD ilgilenmekte ve onları karşılamaktadır. 

 
KKD’nin üstlendiği sorumlulukların arasında aşağıdakiler de yer alıyor:

 

  • Mahsurların özgür bölgeleri ziyaretleri sırasında tüm gereksinimlerini karşılamak.
  • Ledra Palas’tan onları almak, beslenme ihtiyaçlarını karşılamak, giyecek ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik yardım, hastane ihtiyaçlarını karşılamak, kalacak yer temin etmek ve Kıbrıs’ın her yerine ulaşımlarını (gerekli olduğu takdirde kendilerine eşlik ederek) sağlamak.
  • Birleşmiş Milletler vasıtasıyla her mahsura yiyecek ve daha başka ihtiyaç türleri içeren yardım paketini ulaştırmak.
  • Kendilerine ilaç, oksijen tüpü, tekerlekli sandalye ve başka yardımcı araçlar (gözlük, işitme aleti, ortopedik araçlar ve saire) tedarik etmek.
  • Tüm mahsur çocuklara her yıl Noel hediyesi ve yıl boyunca kitap, oyuncak ve gerekli daha başka şeyler göndermek. 
  • ABD tarafından oluşturulan “Kıbrıs Çocuklarına Yardım Fonu”ndan mahsur çocuklara para göndermek.
  • Mahsurlara ve geçmişte mahsur konumunda bulunmuş olanlara “mahsurluk belgesi” vermek.
  • Türk işgali sırasında esir düşenlere “esirlik belgesi” vermek.
  • Yaşlı, hasta, özürlü ve ihtiyacı olan daha başka göçmenlere giyecek, ilaç ve özel donanım tedarik etmek (2005 yılında 3000 kişiye yardım sağlandı, sadece tekerlekli sandalyeler için £6.444 harcandı.
  • Özgür bölgelerde yaşayan Kıbrıslı Türklere yardım (giyecek, ilaç, aileleriyle iletişim kurma) etmek.

 

Yetkili devlet daireleri ve UNFICYP ile işbirliği çerçevesinde sağlanmakta olan yukarıda belirtilen yardımlar sadece ulaştıkları kişiler tarafından değil aynı zamanda Hükümet, Birleşmiş Milletler, Uluslar arası Kızılhaç Örgütü tarafından da takdirle karşılanmaktadır. KKD bu çalışmalarından dolayı defalarca teşekkür ve tebrik almıştır.