Γλώσσα

Κλάδος Λευκωσίας

Κλάδος Λευκωσίας

Ο Κλάδος Λευκωσίας αποτελεί μία από τις Θυγατρικές Μονάδες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ.). Μέσα στα πλαίσια της ανθρωπιστικής αποστολής του ανέλαβε διαχρονικά δράσεις και οργάνωσε πολλές δραστηριότητες με στόχο την πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, και την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, στηρίζοντας και βοηθώντας ευάλωτους συνανθρώπους μας χωρίς διάκριση από κάθε ομάδα του πληθυσμού της Κύπρου.

 

Πρόεδροι του Κλάδου Λευκωσίας διετέλεσαν η Λητώ Σεβέρη, ο Γιαννάκης Χριστοφίδης, η σύζυγος του Μάρβελ Χριστοφίδου, ο Ζήνων Σεβέρης, ο Νίκος Σεβέρης, η νυν Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού κα Φωτεινή Παπαδοπούλου, η κα Ιωάννα Λοϊζίδου, η κα Λόρια Μαρκίδη και η κα Μαρίνα Δημάδη.

 

Η ιστορική πορεία του Κλάδου Λευκωσίας ταυτίζεται με εκείνη του Κ.Ε.Σ.  Από το 1950, μέχρι το 1974 παρείχε συνεχή βοήθεια και στήριξη σε ανθρώπους με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Το 1974, κατά τη διάρκεια και μετά την Τουρκική εισβολή, οι εθελοντές του  Κλάδου Λευκωσίας βοήθησαν έμπρακτα στη στήριξη και ανακούφιση των θυμάτων της εισβολής, προσφύγων, εγκλωβισμένων και αιχμαλώτων. Το ανιδιοτελές έργο των εθελοντών του Κλάδου Λευκωσίας ατελείωτο! Οι ώρες εθελοντικής εργασίας αμέτρητες! Η προσφορά καθοριστική! Συνέβαλε στο στήσιμο καταυλισμών, τη διατροφή των προσφύγων, την κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων, την περίθαλψη των τραυματιών. Σε συνεργασία με το ICRC, UNHCR και την Κυπριακή Κυβέρνηση συνέβαλε στον εντοπισμό αγνοουμένων και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Παράλληλα είχε εμπλακεί και στη μεταφορά Τουρκοκυπρίων για εγκατάστασή τους στην κατεχόμενη Κύπρο.

 

Με την πράσινη γραμμή χαραγμένη στην πόλη του, ο Κλάδος Λευκωσίας συνέχισε και μετά το 1974 να βοηθά στην απάμβλυνση των συνεπειών της Τουρκικής εισβολής και να δίνει το ανθρωπιστικό παρόν του σε κάθε πτυχή της ζωής της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας.

 

Μεταξύ άλλων, από το 1986 μέχρι σήμερα προωθεί και ενισχύει έμπρακτα την εθελοντική αιμοδοσία στα Λύκεια, Πανεπιστήμια και Κολέγια της επαρχίας Λευκωσίας.

 

Ανταποκρίνεται άμεσα σε στιγμές κρίσεως και έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια. Όταν το 1995 η επαρχία Πάφου πλήγηκε από σεισμό, οι εθελοντές του Κλάδου σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, στήριξαν τους σεισμόπληκτους, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

 

Το 2006 συνέβαλε σημαντικά με όλους τους άλλους Κλάδους και το Τμήμα Νέων, στην κάλυψη των αναγκών των 65,000 υπηκόων ξένων χωρών που εγκατέλειψαν τον Λίβανο και επαναπατρίζονταν μέσω της Κύπρου. Σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και τις κυβερνητικές υπηρεσίες παραχώρησε στα άτομα αυτά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

 

Ο Κλάδος Λευκωσίας ήταν επίσης παρών στις πυρκαγιές στο Σαϊτά, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες. Παράλληλα το 2007 αποστέλλει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών,  στηρίζοντας ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

 

Σήμερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Κλάδος Λευκωσίας συμβάλλει ακατάπαυστα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε είδος  (τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιδικές τροφές, παιγνίδια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης) αλλά και στην ψυχοκοινωνική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως ηλικιωμένων ασθενών, μονογονεϊκών οικογενειών, ατόμων με αναπηρίες, αστέγων, μεταναστών και προσφύγων.

 

Βοηθά με την οικονομική του συμβολή στη διατήρηση της μεγαλύτερης δραστηριότητας του Κ.Ε.Σ., τη λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Στέλλα Σουλιώτη, που προσφέρει θεραπείες και άλλες υπηρεσίες σε παιδιά με σοβαρές αναπηρίες.

 

Μόνιμες και διαχρονικές δραστηριότητες του Κλάδου είναι οι επισκέψεις από ομάδες εθελοντών σε νοσοκομεία ιδρύματα, γηροκομεία όπου προσφέρεται βοήθεια σε είδος αλλά παράλληλα και ψυχολογική στήριξη, προγράμματα ψυχαγωγίας, εκδρομές κλπ.

                             

Για τη διατήρηση και εμπλουτισμό των δράσεων του ο Κλάδος Λευκωσίας έχει δημιουργήσει διάφορες επιτροπές στελεχωμένες από εθελοντές, οι οποίοι επανδρώνουν τα προγράμματά του. Η δημιουργία πολλαπλών φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, αλλά και ο ετήσιος έρανος από πόρτα σε πόρτα βοηθούν στην ενίσχυση των οικονομικών του Κλάδου.

 

Ανταποκρινόμενος επίσης στις εκκλήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κάνει εισφορές και συμμετέχει σε εράνους με στόχο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε θύματα καταστροφών και θεομηνιών σε όλα τα μέρη του κόσμου και στην υλοποίηση των μεγάλων έργων που αναλαμβάνει κατά καιρούς ο Κ.Ε.Σ. σε διάφορες χώρες.