Γλώσσα

Ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό

Ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό

Η συναίσθηση και πιστή εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεών του, σε συνδυασμό με τα γενναιόδωρα αισθήματα διεθνούς αλληλεγγύης του Κυπριακού λαού, επέτρεψε στον Κ.Ε.Σ. να αναπτύξει ένα πλούσιο πρόγραμμα προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στο εξωτερικό.

 

Αυτό περιλαμβάνει την εις είδος αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε γειτονικές κυρίως χώρες όπως η Ελλάδα, η Παλαιστίνη, ο Λίβανος, η Γεωργία κ.α. Λόγω του μεγάλου κόστους και του χρόνου μεταφοράς ο τρόπος αυτός αποστολής βοήθειας διεκόπη γρήγορα και αντικαταστάθηκε από την αποστολή χρηματικής βοήθειας. Τα τελευταία χρόνια και ανταποκρινόμενος στις εκάστοτε εκκλήσεις του Διεθνούς Κινήματος, απόστειλε βοήθεια στις πιο κάτω χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές: Κένυα, Αιθιοπία και διάφορες Αφρικανικές χώρες, Περού, Λίβανο, Μιανμάρ, Κίνα, Γάζα, Πακιστάν, Ιαπωνία.

 

Σε μερικές άλλες περιπτώσεις ο Κ.Ε.Σ. ανέλαβε τη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής σε διάφορες χώρες που υπέστησαν φυσικές καταστροφές. Μεγαλύτερο από αυτά είναι η ανέγερση ενός πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου για τα θύματα του τσουνάμι στη Σρι Λάνκα (2008), η χρηματοδότηση με ποσό CHF 300.000 της αποπεράτωσης δεύτερου νοσοκομείου στη Badulla και πάλι στη Σρι Λάνκα (2010), η ανέγερση ενός Τηλεφωνικού Κέντρου Πρόληψης Εκτάκτων Αναγκών στην Αϊτή έναντι του ποσού των USD 300.000 (2011), η ανέγερση, σε συνεργασία με το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), ενός Ιατρικού Κέντρου στο Καράτουλα της πυρόπληκτης περιοχής της Πελοποννήσου (2012).