Ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες από τη Συρία
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός μέσα στα πλαίσια ανθρωπιστικής του αποστολής και του ρόλου του ως επικουρικό σώμα των δημοσίων αρχών, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τις άλλες υπηρεσίες πρόσφερε βοήθεια στους πρόσφυγες από τη Συρία που έφθασαν στην Κύπρο την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014.
Σε στενή συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, που έχει την ευθύνη του χώρου υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά, από την πρώτη στιγμή πρόσφερε είδη πρώτης ανάγκης, είδη ένδυσης και υπόδησης στους 345 πρόσφυγες από τη Συρία.
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός πρόσφερε τις υπηρεσίες του οι οποίες μεταξύ άλλων είναι: εις είδος ανθρωπιστική βοήθεια, μεταφραστικές υπηρεσίες, επανασύνδεση οικογενειών και διευθέτηση για την επικοινωνία με τους συγγενείς τους, ψυχοκοινωνική στήριξη και ψυχαγωγία των παιδιών.
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στο κοινό για την ανταπόκρισή του, που παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά, έφερε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης και παιχνίδια. Ευχαριστεί παράλληλα και τους εθελοντές που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.
Έκθεση για την άφιξη των προσφύγων από τη Συρία στην Κύπρο
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.), σαν επικουρικό σώμα των δημοσίων αρχών, βάσει της νομοθεσίας εγκαθίδρυσής του και σαν μέλος του Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων «ΕΣΤΙΑ», ενημερώθηκε και ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή στη διαχείριση του προβλήματος της άφιξης των 345 Σύρων προσφύγων στην Κύπρο. Ενώ ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρία που συγκάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, το μεσημέρι της Πέμπτης, 24ης Σεπτεμβρίου, το Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων του Κ.Ε.Σ. ενεργοποιήθηκε και μέλη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, βρέθηκαν αμέσως στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν στο στήσιμο των σκηνών και στις άλλες προετοιμασίες.
Ταυτόχρονα, άλλα μέλη και εθελοντές στα Κεντρικά Γραφεία του Κ.Ε.Σ. στη Λευκωσία άρχισαν να επιλέγουν ανθρωπιστικό υλικό από την Κεντρική Αποθήκη Διαχείρισης Κρίσεων και να το φορτώνουν σε αυτοκίνητα για να μεταφερθεί στην Κοκκινοτριμιθιά, ενώ ειδοποιήθηκε και ο Κλάδος Λεμεσού, για να ετοιμαστεί για την υποδοχή των προσφύγων στο λιμάνι.
Μέχρι το βράδυ είχε ήδη συμπληρωθεί η απαραίτητη κινητοποίηση, το Κέντρο Διανομής Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΚΔΑΒ) στην Κοκκινοτριμιθιά ήταν έτοιμο και εξοπλισμένο με όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που θα εδίνοντο στους πρόσφυγες, ενώ το προσωπικό βρισκόταν στις θέσεις του εν αναμονή της άφιξης των προσφύγων από τη Λεμεσό.
Δυστυχώς, από τη μια η άρνηση των προσφύγων να αποβιβαστούν και η επιμονή τους να μεταφερθούν στην Ιταλία, και από την άλλη, οι σχετικά αργές, λόγων μικρού αριθμού προσωπικού, διαδικασίες των υπηρεσιών μεταναστεύσεως και υγείας, καθυστέρησαν πολύ την αναχώρηση της πρώτης ομάδας από τη Λεμεσό, όπου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, φάνηκε ότι οι πρόσφυγες, έδειχναν αρκετή εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού που παρευρίσκοντο στο λιμάνι.
Η καθυστέρηση της άφιξης των προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά, έδωσε στο προσωπικό του Κ.Ε.Σ. την ευκαιρία να προετοιμαστεί καλύτερα. Για να μην υπάρξει επιπρόσθετη ταλαιπωρία, των ήδη εξαντλημένων από τη μεγάλη περιπέτεια προσφύγων, κατά τη διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης που θα εχρειάζοντο, οι εθελοντές του Κ.Ε.Σ. είχαν ήδη φροντίσει σε κάθε κρεβάτι να υπάρχουν όλα τα είδη προσωπικής καθαριότητας που θα εχρειάζονταν, μέχρι την πετσέτα προσώπου και σώματος, την οδοντόκρεμα και την οδοντόβουρτσά του.
Τελικά η πρώτη ομάδα προσφύγων έφτασε στο Κέντρο Φιλοξενίας στις 5.30 το πρωί για να παρουσιαστεί ακόμα ένα πρόβλημα που χρειάστηκαν οι μεσολαβητές υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού για να λυθεί. Εκείνο της άρνησης των προσφύγων να αποβιβαστούν από το λεωφορείο, διότι τους απογοήτευσε το γεγονός ότι θα έμεναν σε σκηνές και το ότι, από την πρώτη εντύπωσή τους, το Κέντρο βρισκόταν, ουσιαστικά, στη μέση του πουθενά.
Μετά τη συμπλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και εγγραφής τους, οι πρόσφυγες οδηγούνταν στον ΚΔΑΒ του Ερυθρού Σταυρού, όπου μέλη και εθελοντές του, τους έδιναν στεγνά και καθαρά ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προτού αποσυρθούν, κουρασμένοι όπως ήταν, στις σκηνές τους για ξεκούραση και ύπνο.
Η σταδιακή άφιξη προσφύγων από το λιμάνι συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, 26 Σεπτεμβρίου, και τα μέλη και εθελοντές του Κ.Ε.Σ. άγρυπνοι από την προηγούμενη νύκτα, προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην ομολογουμένως μεγάλη ζήτηση.
Τις επόμενες μέρες, το ΚΔΑΒ του Κ.Ε.Σ. εργαζόταν ασταμάτητα για να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις, οι οποίες επέβαλαν τη συνεχή αγορά και μεταφορά ειδών από τη Λευκωσία. Οι εξατομικευμένες διευκολύνσεις και αλλαγές, ούτως ώστε ο καθένας να πάρει είδη στο κατάλληλο μέγεθος, η κάλυψη επιπρόσθετων αναγκών, από παπούτσια, παντόφλες και κάλτσες, μέχρι πιτζάμες και εσώρουχα, και κρέμες και καπέλα για τον ήλιο, μέχρι εξειδικευμένες απαιτήσεις που σχετίζονταν και με τις πολιτιστικές τους ιδιαιτερότητες τους, όπως μαντήλες για όλες τις γυναίκες, «κελεμπίες» για τις ηλικιωμένες κ.α., σε μερικές περιπτώσεις δυσκόλεψαν τον Κ.Ε.Σ. στην εξασφάλισή τους. Τελικά όμως όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και είναι σε πολλές περιπτώσεις που οι πρόσφυγες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα οι μορφωμένοι – και υπήρχαν πολλοί ανάμεσά τους – εξέφραζαν και τις απολογίες τους για την ταλαιπωρία που μας επιφόρτιζαν.
Ταυτόχρονα με την κάλυψη των άμεσων εις είδος ανθρωπιστικών αναγκών και μετά από συνεχείς αξιολογήσεις της κατάστασης, ιδιαίτερα σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας, ο Κ.Ε.Σ. άρχισε να προσφέρει και πολλές άλλες επιπρόσθετες υπηρεσίες, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας να λύσει τα διάφορα προβλήματα, να ικανοποιήσει και άλλες ανάγκες και να κάμει την ποιότητα της ζωής τους καλύτερη.
Μεταξύ άλλων προσφέρθηκαν και συνεχίζεται να προσφέρονται και οι πιο κάτω υπηρεσίες:
- Ψυχοκοινωνικη στηριξη: Ήταν αναμενόμενη αν όχι επιβεβλημένη η ανάγκη προσφοράς της, μετά από τόσες ταλαιπωρίες και ιδιαίτερα τις δύο απόπειρες αυτοκτονίες που σημειώθηκαν. Η ομάδα Ψυχοκοινωνικής στήριξης του Κ.Ε.Σ. ενισχυμένη και από επαγγελματίες ειδικούς, βρέθηκε στο πλευρό και στήριξε όλους εκείνους που δεν είχαν το ψυχικό σθένος να αντέξουν τα όσα δύσκολα και δυσάρεστα βίωσαν.
- Κέντρο δραστηριοτήτων Παιδιών: Ανάμεσα στους 345 πρόσφυγες υπήρχαν και 86 παιδιά, 9 μάλιστα από τα οποία ασυνόδευτοι ανήλικοι. Από την πρώτη στιγμή μέλη και εθελοντές του Κ.Ε.Σ., μεταξύ των οποίων και εξειδικευμένη θεραπεύτρια τέχνης, μέσα από πλούσιο υλικό και μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, πρόσφεραν ασφαλή απασχόληση και ευκαιρίες αντίληψης και έκφρασης των όσων βίωσαν, μέσω της τέχνης, της δημιουργικότητας και του παιχνιδιού.
- Στήριξη στους ασυνόδευτους ανήλικους: Παρόλον ότι μερικά από τα μικρότερα ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ειδικό ξενώνα στη Λάρνακα, οι υπόλοιποι ασυνόδευτοι νέοι, ηλικίας 16-18 χρόνων, αρνήθηκαν να χωριστούν από την υπόλοιπη ομάδα και ο Ερυθρός Σταυρός βοήθησε στον τερματισμό της διαμαρτυρίας τους με απεργία πείνας την ημέρα που είχε προγραμματιστεί η αναχώρηση τους και στη συνέχιση της παραμονής τους στην Κοκκινοτριμιθιά.
- Μεταφραστικές διευκολύνσεις: Μια και οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν μιλούσαν Αγγλικά, η συνεχής παρουσία και βοήθεια αραβόφωνων εθελοντών του Κ.Ε.Σ. βοήθησε σημαντικά στην επικοινωνία με τους πρόσφυγες και την επίλυση πολλών από τα προβλήματα που ανεφύησαν.
- Υπηρεσίες εντοπισμού και επανασύνδεσης οικογενειών: Από την πρώτη στιγμή της άφιξης των προσφύγων, τα Γραφεία του Κ.Ε.Σ. άρχισαν να κατακλύζονται από δεκάδες τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά μηνύματα από συγγενείς τους από τη Συρία και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, που αναζητούσαν τους δικούς τους. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Κ.Ε.Σ., εντόπισε τους αναζητούμενους και ενημέρωσε τους συγγενείς τους.
- Επικοινωνία με τις οικογένειες τους: Ο Κ.Ε.Σ., αναγνωρίζοντας την αγωνιώδη επιθυμία των προσφύγων να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες και τους συγγενείς τους στη Συρία και την Ευρώπη, αμέσως μετά την άφιξή τους, έθεσε στη διάθεσή τους κινητά τηλέφωνα και όλοι κατάφεραν να μιλήσουν με τις οικογένειές τους, περισσότερες από μια φορά ο καθένας.
- Υπηρεσίες νομικής συμβουλής: Παρόλον ότι η μεγαλύτερη έγνοια και επιθυμία όλων ανεξαίρετα των προσφύγων ήταν να φύγουν από την Κύπρο και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη και συνεχώς ζητούσαν βοήθεια και συμβουλές γι’ αυτό το θέμα, δυστυχώς ο Κ.Ε.Σ. δεν μπόρεσε να τους βοηθήσει και πολύ. Σ’ αυτό συνέβαλαν πολυπλοκότητα του προβλήματος, οι εξατομικευμένες ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, η απαγορευτική, στις περισσότερες περιπτώσεις, νομοθεσία των περισσότερων χωρών και άλλοι λόγοι. Παρόλα αυτά τους δόθηκαν όσες πληροφορίες ήταν δυνατόν, υποβοηθήθηκε η μετάβασή τους στις διάφορες Πρεσβείες για εξασφάλιση πληροφοριών ή και βίζας και τους επεξηγήθηκε η επιβεβλημένη με βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου ανάγκη εξασφάλισης κάποιου καθεστώτος στην Κύπρο, που είναι η πρώτη χώρα εισδοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτού αναχωρήσουν για οπουδήποτε αλλού.
Δυστυχώς κατά τις εξόδους τους από το Κέντρο, πολλοί από αυτούς έχουν πλησιαστεί από λαθρεμπόρους και άλλα άτομα που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν, που υπόσχονται να τους βοηθήσουν να φύγουν από την Κύπρο παράνομα ή να τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα. Ήδη 70 πρόσφυγες εγκατέλειψαν το Κέντρο και πιστεύεται ότι έχουν αναχωρήσει παράνομα για την Τουρκία μέσω των κατεχομένων.
Ο Κ.Ε.Σ. σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Κύπρο,. Προσπαθεί να τους πείσει να είναι υπομονετικοί, να συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της Κυπριακής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να αποφεύγουν παράνομες ενέργειες που μπορεί να έχουν σαν συνέπεια να χάσουν όχι μόνο τα χρήματά τους, αλλά και τη ζωή τους.
Παρόλη την αρχική πρόθεση και έντονη επιθυμία και προσπάθειες όλων να μεταβούν στην Ευρώπη, διαφαίνεται ότι η παραμονή τους στην Κύπρο θα συνεχιστεί για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα. Ο Κ.Ε.Σ., παρόλη τη μεγάλη συνεπαγόμενη δαπάνη, μέσα στα πλαίσια των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων του, αλλά και των δυνατοτήτων θα συνεχίσει να τους βοηθά και να τους στηρίζει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση, που θα θέτει τέρμα στην αγωνία και το δράμα τους.
Εκείνο που είναι επιβεβλημένο να επισημανθεί και να τονιστεί, είναι οι ανθρωπιστικές ευαισθησίες και η έφεση προς την προσφορά εθελοντικής εργασίας που διαπιστώθηκε ότι χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Δεκάδες εθελοντές, Κύπριοι και ξένοι, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Κ.Ε.Σ. για βοήθεια και συνέδραμαν με συγκινητική συνέπεια και αφοσίωση τα μέλη και εθελοντές του Κ.Ε.Σ., ιδιαίτερα του Κλάδου Λευκωσίας στην προσπάθεια τους να δώσουν περιεχόμενο ποιότητας και ανθρωπιάς στη ζωή των 345 συνανθρώπων μας, που η μοίρα τους έφερε στο νησί μας.