Γλώσσα

Πρόσφυγες και Εγκλωβισμένοι

Πρόσφυγες και Εγκλωβισμένοι

 


 

Παρ’ όλον ότι τα χρόνια περνούν, ο «πανδαμάτορας χρόνος» δε φαίνεται να σβήνει από τη μνήμη, αλλά ούτε και να απομακρύνει από τη ζωή του λαού της Κύπρου, τις δυσάρεστες αναμνήσεις και τις οδυνηρές επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής. Οι χιλιάδες των προσφύγων εξακολουθούν να χρειάζονται ανακούφιση και ηθική και υλική στήριξη. Αυτοί που έμειναν εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα, εξακολουθούν να χρειάζονται τα πάντα για την επιβίωσή τους. Η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και το δράμα των συγγενών τους συνεχίζεται.

 

Ο Κ.Ε.Σ. πιστός στην αποστολή του να προσφέρει συμπαράσταση και ανακούφιση σε όσους έχουν ανάγκη, και τη δέσμευσή του να προστατεύει πάντα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εξακολουθεί και σήμερα και για όσα ακόμα χρόνια χρειαστεί, να δίνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ανθρωπιστικό παρόν του, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους πρόσφυγες και κυρίως στους εγκλωβισμένους.

 

Δε θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι οι εγκλωβισμένοι, που ο αριθμός τους δυστυχώς συνεχώς μειώνεται και η ηλικία και οι ανάγκες τους συνεχώς μεγαλώνουν, δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς τη βοήθεια που αποστέλλεται από τις ελεύθερες περιοχές. Οι βασικές ανάγκες τους καλύπτονται βασικά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με τον Κ.Ε.Σ. να ικανοποιεί συμπληρωματικά όλες τις υπόλοιπες.

 

 

 

 

Μεταξύ άλλων ο Κ.Ε.Σ. αναλαμβάνει την ευθύνη για:

  • Κάλυψη όλων των αναγκών των εγκλωβισμένων όταν επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές.
  • Την παραλαβή τους από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, τη διατροφή, παραχώρηση ρουχισμού, οικονομικής βοήθειας, νοσοκομειακής περίθαλψης, διευθέτηση διαμονής και μεταφορά, αν χρειάζεται με συνοδεία, σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου.
  • Αποστολή προσωπικών πακέτων με τρόφιμα και άλλα είδη μέσω την Ηνωμένων Εθνών.
  • Προμήθεια φαρμάκων, μπουκάλων οξυγόνου, αναπηρικών καρέκλων και άλλων ατομικών βοηθητικών μέσων (ομματογυάλια, ακουστικά, ορθοπεδικά μέσα κλπ.).
  • Αποστολή κάθε χρόνο Χριστουγεννιάτικων δώρων και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, βιβλίων, παιγνιδιών και άλλων χρειωδών σε όλα τα εγκλωβισμένα παιδιά.
  • Αποστολή στα εγκλωβισμένα παιδιά χρημάτων από το «Ταμείο για τα Παιδιά της Κύπρου», από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Έκδοση βεβαιώσεων στους εγκλωβισμένους και όσους διετέλεσαν εγκλωβισμένοι.
  • Έκδοση πιστοποιητικών αιχμαλωσίας σε άτομα που διετέλεσαν αιχμάλωτοι κατά την τουρκική εισβολή.
  • Παραχώρηση ειδών ρουχισμού, φαρμάκων και άλλου ειδικού εξοπλισμού σε ηλικιωμένους, ασθενείς, ανάπηρους και άλλους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.
  • Προσφορά βοήθειας (ρουχισμός, φάρμακα, επικοινωνία με τις οικογένειές τους) σε Τουρκοκύπριους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές.

Όλα τα πιο πάνω που προσφέρονται με τη βοήθεια και συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τη βοήθεια της UNFICYP, εκτιμώνται, όχι μόνο από τους αποδέκτες της βοήθειας, αλλά και από την Κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και άλλους, που επανειλημμένα εξέφρασαν την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήρια τους προς τον Κ.Ε.Σ.