Γλώσσα

Κλάδος Λεμεσού

Κλάδος Λεμεσού

Ο Κλάδος Λεμεσού αποτελεί μία από Θυγατρικές Μονάδες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ.).  Πρώτη Πρόεδρος του Κλάδου Λεμεσού ήταν η κυρία Λέλλα Κακογιάννη και ακολούθησαν οι κυρίες Αμαράντη Σιήττα, Ινώ Ζαχαριάδη, Ευαγγελίτσα Μαρκουλή, Σταθούλα Συκοπετρίτη και Νίκη Χατζητσαγκάρη.

 

Η δράση και προσφορά του Κλάδου Λεμεσού όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ μεγάλη. Το 1969 ξεκινά πρώτος την εθελοντική αιμοδοσία στο νησί μας με πρωτεργάτες τον Δρα Μιχάλη Ψιλοΐνη. Μέχρι σήμερα συνεχίζει την εθελοντική αιμοδοσία στα Λύκεια της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, καθώς και στα κολέγια και το ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Αίματος προσφέροντας περίπου 3000 ασκούς αίμα το χρόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.  Το 1986 απέκτησε τη δική του Κινητή Τράπεζα Αίματος (AMBULANCE) δωρεά της Λαϊκής Τράπεζας και το 2010 τη δωρίζει στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

 

 

Αμέσως μετά την έναρξη της Τουρκικής εισβολής το 1974, τα μέλη και οι εθελοντές του Κλάδου δραστηριοποιήθηκαν αμέσως για να καλύψουν τις πολλές ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Με 200.000 πρόσφυγες, με αγνοούμενους και με εγκλωβισμένους υπό συνεχή απειλή, ανασκουμπώθηκαν και άρχισαν μια πολύπλευρη και κοπιαστική δράση. Στα σχολεία που πρώτα στεγάστηκαν οι πρόσφυγες και μετά στους καταυλισμούς, οι εθελοντές του Κλάδου ήταν εκεί έτοιμοι να βοηθήσουν με ρούχα, φάρμακα, τρόφιμα και ότι άλλο χρειαζόταν. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έσπευσε να βοηθήσει, αλλά πριν ακόμα το Κλιμάκιο του εγκατασταθεί και οργανωθεί στην Κύπρο, ο Κ.Ε.Σ., περιλαμβανομένου και του Κλάδου Λεμεσού, είχε ήδη σχηματίσει τον πυρήνα της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Επαφής Συγγενών και άρχισε να μαζεύει πληροφορίες για τους Αγνοούμενους.

 

Ο Κλάδος συνεισφέρει οικονομικά στη συντήρηση του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών του Κ.Ε.Σ. Στέλλα Σουλιώτη (πρώην Παιδικό Αναρρωτήριο) που μετά το 1974 ξανακτίστηκε στα Πολεμίδια στη Λεμεσό.

 

Από το 1990 μέχρι σήμερα ο Κλάδος Λεμεσού προσφέρει καθημερινά πρόγευμα σε άπορους μαθητές της Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης μέσω των καντίνων των σχολείων τους.

 

Ο Κλάδος ξεκίνησε πρώτος τον Έρανο «Από Πόρτα σε Πόρτα» το 1991 που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.  Μετά από δύο χρόνια έγινε Παγκύπριος και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Κ.Ε.Σ.

 

Το 2005 και το 2012 ο Κλάδος με τη βοήθεια δωρητή (που θέλει να μείνει ανώνυμος) και με δική του συμπληρωματική χρηματική συνεισφορά, ανακαίνισε την αίθουσα Χειμοθεραπείας, τους θαλάμους και το σαλονάκι του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λεμεσού. Επίσης δώρισε διάφορα είδη εξοπλισμού στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, συνολικής αξίας €40.000 περίπου.

 

Ο Κλάδος διατηρεί Αποθήκη Έκτακτης Ανάγκης και Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Διαχείρισης Κρίσεων. Το 1995 στο σεισμό που έπληξε την επαρχία Πάφου ο Κλάδος πήγε στην Πόλη Χρυσοχούς και βοήθησε μαζί με τον Κλάδο Πάφου τους σεισμόπληκτους, μεταφέροντας από τις Αποθήκες της Λεμεσού μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης. Το 2006 βοήθησε στην παραλαβή και περίθαλψη προσφύγων από το Λίβανο πάντα σε συνεργασία με Αρχή Λιμένων και την Πολιτική Άμυνα. Ο Κλάδος ήταν παρών και στον ανεμοστρόβιλο που έπληξε τη Λεμεσό, και πρόσφερε εις είδος ανθρωπιστική βοήθεια όπως ρουχισμό, κουβέρτες, σεντόνια και τρόφιμα. Επίσης παρών ήταν στις πυρκαγιές στο Σαϊτά και το Κελλάκι, βοηθώντας τους κατοίκους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πάντα σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα.

Το πλούσιο έργο του Κλάδου συμπληρώνουν δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε Γηροκομεία, Νοσοκομεία, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, προσφέροντας δέματα, γλυκά, παιχνίδια, βιβλία κ.α.

 

Διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για ενίσχυση του ταμείου του Κλάδου όπως συναυλίες, δείπνα σε ξενοδοχεία και σε σπίτια μελών του, επιδείξεις μόδας, παζαράκια, θεατρικές παραστάσεις και mini football και συμμετέχει σε όλες τις εκστρατείες του Κ.Ε.Σ.

 

Από το 2012 ο Κλάδος στεγάζεται στο νεοαποκτηθέν ιδιόκτητο οίκημά του στην οδό Αγίας Φυλάξεως 119, από όπου μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των συμπολιτών μας που επισκέπτονται καθημερινά τα γραφεία του προσφέροντας τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιδικές τροφές, παιχνίδια, είδη υγιεινής μα πάνω από όλα συμπαράσταση και πολλή αγάπη.