Γλώσσα

Δραστηριότητες Κ.Ε.Σ. στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου

 

Ένας σημαντικός τομέας δραστηριοποίησης του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ) είναι το πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης (ΨΚΣ) το οποίο αφορά μια διαδικασία διευκόλυνσης της ανάπτυξης ψυχοανθεκτικότητας σε άτομα, οικογένειες και κοινότητες. Η ΨΚΣ ενεργοποιεί την ανάρρωση μετά από μια κρίση που έχει διαταράξει τις ζωές των ανθρώπων και βασίζεται στη θεωρία ότι η ενδυνάμωση τους, έτσι ώστε να μπορούν βοηθούν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους, βελτιώνει τις ατομικές και συλλογικές (κοινοτικές) δυνατότητες και αυξάνει την αυτοπεποίθηση τους.

 

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα ΨΚΣ προσφέρεται και στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου. Στόχος της ομάδας εργασίας του προγράμματος ΨΚΣ του Κ.Ε.Σ, είναι η ανάπτυξη  μιας κοινότητας όπου οι διαμένοντες γίνονται ενεργά μέλη της.  Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από  συνεχόμενες προσπάθειες προς την ενεργοποίηση των υφιστάμενων αλλά και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων των μελών της. Συγχρόνως το πρόγραμμα στοχεύει στην εμπλοκή της ευρύτερης Κυπριακής κοινότητας στο Κέντρο όπου μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση, διευκολύνεται η κοινωνική ενσωμάτωση τους.

 

Εκπαιδευμένοι εθελοντές του προγράμματος ΨΚΣ, ακολουθώντας τις Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Γραμμές της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), ενθαρρύνουν τους διαμένοντες στο Κέντρο να συμμετέχουν σε ολόκληρη τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης των επιλεγμένων από του ιδίους δραστηριοτήτων στην κοινότητά τους. Μια από αυτές τις επιλεγμένες δραστηριότητες, ήταν και το ποδόσφαιρο. 

 

             

 

Με πρωτοβουλία του εκπαιδευμένου στη ΨΚΣ εθελοντή, Pablo Bermejo, η δραστηριότητα “Ποδόσφαιρο” άρχισε πριν 5 μήνες και αποσκοπούσε στο να συνεχιστεί αυτόνομα “από την Κοινότητα για τη Κοινότητα” του Κέντρου. Αρχικά, ο Pablo διοργάνωνε παιχνίδια ποδοσφαίρου στην κοινότητα, δύο φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, Παλαιστίνιος- μέλος της κοινότητας και πρώην ποδοσφαιριστής με τη συνεχή ενθάρρυνση των εθελοντών, κατάφερε να οργανώσει νεαρούς άνδρες και παιδιά σε καθημερινές προπονήσεις και παιχνίδια ποδοσφαίρου. Αργότερα, ακολούθησε κ’ άλλο άτομο που διαμένει στο Κέντρο με προπονήσεις για νεαρούς άντρες και έτσι η δραστηριότητα “Ποδόσφαιρο”, εντάχθηκε στη καθημερινότητα του Κέντρου.

 

Θέλοντας να υποστηρίξουμε το σημαντικό αυτό έργο, η ομάδα εργασίας ΨΚΣ του Κ.Ε.Σ ήρθε σε επαφή με τη ποδοσφαιρική ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.  Η ΟΜΟΝΟΙΑ αποδέχτηκε άμεσα την πρόσκληση του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού για συμμετοχή στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

              

Η σύνδεση των ατόμων που διαμένουν στο Κέντρο Διαμονής και Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου με μια σημαντική ομάδα όπως η Ομόνοια υποδεικνύει στα άτομα αυτά, ότι η ευρύτερη Κυπριακή κοινότητα τους νοιάζεται και τους ενθαρρύνει να συνεχίζουν τις καθημερινές προσπάθειες τους για την ψυχοσωματική και τη κοινωνική  τους επιβίωση ακόμα και όταν οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι δυσχερείς.

 

Μετά από μία σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε επίσημο επίπεδο με το Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, συμφωνήθηκαν κάποιες ενέργειες, οι οποίες θα συμβάλουν στην επιτυχή κατάληξη του project. 

 

Επίσκεψη στο καταφύγιο της Κοφίνου

Την Τρίτη, 22 Μαρτίου, αντιπροσωπεία του Σωματείου της Ομόνοιας, αποτελούμενη από τους ποδοσφαιριστές, Ρενάτο Μαργκάσα, Ρομαρίκ, Βίνσεντ Εζέ και Μάριο Δημητρίου, τον Υπεύθυνο της 1ης ομάδας, Δημήτρη Δημητρίου, τον Υπεύθυνο του Τμήματος Μάρκετινγκ, Παναγιώτη Καμασιά και τον Εκπρόσωπο Τύπου, Ανδρέα Δημητρίου, επισκέφτηκαν μαζί με εθελοντές του προ-γράμματος Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Pablo Bermejo, Νατάσα Χαραλάμπους και Μελίσσα Τσίμον, το Κέντρο Διαμονής και Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου.


Τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ήταν εντυπωσιακά. Οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας συμμετείχαν σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια με τα άτομα που διαμένουν στο Κέντρο, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους, εξιστορώντας ιστορίες από την προσωπική τους ζωή και προσφέροντάς τους κίνητρο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

           


Άλλες ενέργειες
Μετά την επίσκεψη στο καταφύγιο της Κοφίνου, θα πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες ενέργειες, που εντάσσονται στη συνεργασία Κ.Ε.Σ - ΟΜΟΝΟΙΑΣ:

•    Φιλοξενία προσφύγων στο ΓΣΠ, σε αγώνα της Ομόνοιας
•    Συμμετοχή παιδιών προσφύγων σε προπόνηση της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου. 
•    Πρόσφυγες θα συνοδεύσουν τους ποδοσφαιριστές, κατά την είσοδό τους στο στάδιο, σε επίσημο αγώνα.  

 

Ο Κ.Ε.Σ θα ήθελε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τον εθελοντή του Pablo Bermejo γι’ αυτή του την πρωτοβουλία, τη Νατάσα Χαραλάμπους για τη συμμετοχή και στήριξή της και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στη διεκπεραίωση της δραστηριότητας τους τελευταίους 5 μήνες.

 

Φωτογραφίες: Εκπαιδευμένη Εθελόντρια του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Νατάσα Χαραλάμπους.

Κάνε μια εισφορά

    Ο Κυπριακός Ερυθρός ...

Περισσότερα
 €5  €10  €25
 €50  €100  €200

Εγγραφή στο Newsletter