Γλώσσα

Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου

Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου

 


 

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση, με περισσότερα από 250 εκατομμύρια μέλη και ετήσιο προϋπολογισμό μεγαλύτερο από τα $25 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα υψηλά ανθρωπιστικά ιδεώδη που υπηρετεί, έχουν γίνει αποδεκτά από ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και σήμερα (2015) έχουν δημιουργηθεί εθνικές οργανώσεις Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε 192 χώρες.

 

Την ιδέα ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού συνέλαβε ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν το 1859 όταν συγκλονισμένος διαπίστωσε ότι, μετά τη μάχη του Σολφερίνο χιλιάδες τραυματίες και από τις δύο πλευρές των εμπλεκομένων, είχαν αφεθεί να πεθάνουν αβοήθητοι και χωρίς περίθαλψη στο πεδίο της μάχης. Η πρότασή του για εγκαθίδρυση εθνικών ομάδων ανακούφισης από εκπαιδευμένους εθελοντές, που ουδέτερα και αμερόληπτα θα προσφέρουν βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται, σε περιόδους πολέμου, έγινε αποδεκτή και το 1863 εγκαθιδρύθηκε στη Γενεύη μια επιτροπή από την οποία τον επόμενο χρόνο δημιουργήθηκε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

 

Ερρίκος Ντυνάν

Το 1864 ο Ερυθρός Σταυρός υιοθέτησε το Έμβλημά του, που ήταν ένας Ερυθρός Σταυρός σε άσπρο φόντο (το αντίθετο της σημαίας της Ελβετίας). Αργότερα υιοθετήθηκε και το σήμα της Ερυθράς Ημισελήνου και από το 2005, ένα τρίτο, εκείνο του Ερυθρού Κρυστάλλου.

 

Από το 1864 μέχρι το 1949, συνομολογήθηκαν οι 4 Συνθήκες της Γενεύης που καθορίζουν το καθεστώς των ιατρικών υπηρεσιών και των πληγωμένων στα πεδία των μαχών και καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης.

 

Έκτοτε ο Ερυθρός Σταυρός αναπτύχθηκε στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση του κόσμου που μέσω των δύο βασικών διεθνών οργανώσεών του και των 186 εθνικών, προσφέρει τη βοήθεια του σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει σαν αποστολή της να προστατεύσει τις ζωές και την αξιοπρέπεια και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα πολέμων και εσωτερικών συρράξεων, σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου έχει ως αποστολή της να βελτιώσει τη ζωή ευάλωτων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, κινητοποιώντας τη δύναμη του ανθρωπισμού.

 


 

Συνδέσεις

Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου   www.redcross.int 

Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού   www.icrc.org  

Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου  www.ifrc.org  

Ευρωπαική Πλατφόρμα Ερυθρού Σταυρού για τους Μετανάστες, Πρόσφυγες και Αιτητές Ασύλου (PERCO)
www.ifrc.org/perco

Family Links Network of the Movement www.familylinks.icrc.org

 

 
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.) δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για το περιεχόμενο των πιο πάνω ιστοσελίδων.