Γλώσσα

Κλάδος Κερύνειας

Κλάδος Κερύνειας

Ο Κλάδος Κερύνειας αποτελεί μία από τις Θυγατρικές Μονάδες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ.) και πρωτολειτούργησε στην Κερύνεια. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το έργο του για την περίοδο πριν το 1974 γιατί όλα τα αρχεία χάθηκαν είτε στο οίκημα του στην Κερύνεια, είτε στο οίκημα του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού στη Λευκωσία, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά την Τούρκικη εισβολή. Από πληροφορίες που συλλέξαμε, μάθαμε ότι πρόεδρος ήταν η κα Tull (αργότερα OBE) μέχρι το 1964 και μετά η κυρία Άννα Χαραλαμπίδου.

 

Μέλη της Επιτροπής του Κλάδου ήταν διάφορες Αγγλίδες που κατοικούσαν μόνιμα στην Κερύνεια και βεβαίως και κερυνειώτισσες. Κάθε Τρίτη μαζεύονταν στο οίκημα του, γνωστό ως “Hut” (καλύβα) και έφτιαχναν διάφορες χειροτεχνίες, παιχνίδια από ύφασμα, πλεκτά παιδικά ρούχα και άλλα για να τα πουλήσουν στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο παζαράκι στο ξενοδοχείο Εσπερίδες. Διοργάνωναν επίσης “Jumble Sale” με μεταχειρισμένα ρούχα έξω από το κτίριο του τελωνείου στο λιμανάκι και χοροεσπερίδα στο ξενοδοχείο Κατσελλή.

 

Κύριο μέλημα του Κλάδου ήταν το Παιδικό Αναρρωτήριο για παιδιά άρρωστα και ανάπηρα. Το Αναρρωτήριο λειτούργησε αρχικά σε σπίτι Άγγλου στη Γλυκιώτισσα και μετά στο Καράκουμι, όπου έμεινε μέχρι την Τούρκικη εισβολή το 1974. Τα παιδιά ζούσαν στο οικοτροφείο και τους παρέχονταν οι ενδεδειγμένες θεραπείες μέχρι τα 18 τους χρόνια. Ο γιατρός Μηνάς Χατζημηνάς επισκεπτόταν το Αναρρωτήριο κάθε Πέμπτη. Οι κυρίες του Κλάδου Κερύνειας το επισκέπτονταν τακτικά και φρόντιζαν για οτιδήποτε χρειάζονταν τα παιδιά και το προσωπικό. Στο Αναρρωτήριο λειτουργούσε και Κέντρο, όπου απασχολούνταν οι «απόφοιτοι» του σχολείου που μπορούσαν να εργαστούν ή να απασχοληθούν δημιουργικά.

           

Μετά την Τούρκικη εισβολή τα μέλη του Κλάδου σκορπίστηκαν, οι αγγλίδες έφυγαν από την Κύπρο και ο Κλάδος αδρανοποιήθηκε. Η Επαρχιακή Επιτροπή του Τμήματος Νέων Κερύνειας υπό την Προεδρία της Ελένης (Έλλης) Σωτηροπούλου συνέχισε να δραστηριοποιείται ως μέρος της Επαρχιακής Επιτροπή Λευκωσίας/ Μόρφου. Το 1995 η Ελένη Σωτηροπούλου σε συνεννόηση με την Πρόεδρο του Κ.Ε.Σ. Στέλλα Σουλιώτη πέτυχε να επαναδραστηριοποιηθεί ο Κλάδος Κερύνειας, ο οποίος μέχρι σήμερα συνεχίζει το έργο του, φιλοξενούμενος στο κτίριο των Γραφείων Διοίκησης του Κ.Ε.Σ. στη Λευκωσία.

 

Από το 2001 μέχρι σήμερα ο Κλάδος, από κοινού με το Τμήμα Νέων, δίνουν εις μνήμη της Ελένης (Έλλης) Σωτηροπούλου, ένα βραβείο αξίας 85 Ευρώ στο μαθητή ή μαθήτρια της τρίτης τάξης του Γυμνασίου Αγλαντζιάς (όπου διετέλεσε Διευθύντρια η Ελένη Σωτηροπούλου) με την καλύτερη επίδοση στον αθλητισμό και στην κοινωνική προσφορά που να κατάγεται, κατά προτίμηση από την Κερύνεια.

 

               

 

Ο Κλάδος Κερύνειας απαριθμεί περισσότερα από 320 μέλη παγκύπρια. Η Επιτροπή του Κλάδου με 24 μέλη συνεδριάζει τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα. Κύριο μέλημα της είναι η απάμβλυνση του ανθρώπινου πόνου σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού με έμφαση στην ανακούφιση των Κερυνειωτών οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.

 

Μέλη του Κλάδου συμμετέχουν σε όλες τις εκστρατείες του Κ.Ε.Σ. όπως την εκστρατεία για την Οδική Ασφάλεια, την εκστρατεία ενημέρωσης για την Γρίπη H1N1, στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων και συνεργάζονται αρμονικά με όλους τους άλλους Κλάδους και ιδιαίτερα με τον Κλάδο Λευκωσίας και το Τμήμα Νέων που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο.

 

Οι πόροι του Κλάδου Κερύνειας προέρχονται από διάφορες εκδηλώσεις όπως το καθιερωμένο πια ετήσιο απογευματινό τσάι που δίνει μια ακόμη ευκαιρία στους Κερυνειώτες να συναντηθούν. Το Χριστουγεννιάτικο Παζαράκι γίνεται στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα την ίδια μέρα με το Παζαράκι του Τμήματος Νέων που γίνεται στο Mall of Cyprus.  Ο ετήσιος έρανος από Πόρτα σε Πόρτα αποτελεί το κυριότερο έσοδο του Κλάδου.

 

Πολλοί Κερυνειώτες ζουν μόνοι σε συνοικισμούς και αποζητούν τη συντροφιά με τους συντοπίτες τους. Γι’ αυτό και ο Κλάδος Κερύνειας διοργανώνει κάθε χρόνο εκδρομή για άτομα που ζουν μόνα τους ή χρειάζονται αλλαγή. Η εκδρομή περιλαμβάνει προσκύνημα σε κάποιο μοναστήρι και γεύμα σε εστιατόριο συνήθως παραθαλάσσιο.

 

Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα διανέμονται κιβώτια με τρόφιμα σε οικογένειες και άτομα που τα χρειάζονται και γίνονται κατ’ οίκον επισκέψεις. Ο Κλάδος φροντίζει να ικανοποιεί όσο το δυνατό περισσότερες από τις ανάγκες που τυχόν να έχουν οι δυσπραγούντες συντοπίτες μας, και γι’ αυτό το σκοπό συνεργάζεται στενά με τη Μητρόπολη Κερύνειας και τα Δημαρχεία Κερύνειας, Καραβά και Λαπήθου.