Γλώσσα

Κλάδος Πάφου

Ο Κλάδος Πάφου αποτελεί μία από τις Θυγατρικές Μονάδες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1950. Πρώτη Πρόεδρός του υπήρξε η μακαριστή Θάλεια Μαρκίδη η οποία έθεσε τις βάσεις της οργανωτικής δομής του Κλάδου, δίδαξε όλα τα μέλη και δίκαια θεωρείται μέχρι σήμερα η πρώτη εθελόντρια της πόλης. Η Θάλεια Μαρκίδη παρέμεινε Πρόεδρος μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 1970. Αμέσως μετά ανέλαβε η κυρία Ντίνα Κακογιάννη που παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το τέλος του 2012.

 

 

Πρώτη σημαντική παρουσία του Κλάδου ήταν στους μεγάλους σεισμούς του 1953. Η προσφορά του αξέχαστη με μεταφορά τραυματιών, γερόντων και ασθενών, διατροφή απόρων οικογενειών, στήσιμο αντίσκηνων στο δημόσιο κήπο για στέγαση αστέγων, βοήθεια σε ρουχισμό, κουβέρτες, οικιακά σκεύη. Πάνω απ’ όλα, όμως, σημαντική ήταν η συμπαράσταση και ψυχολογική στήριξη όσων είχαν ανάγκη. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στους σεισμούς στις Αρόδες το 1985 και στο Προδρόμι και Πόλη Χρυσοχούς το 1995. όπως και στον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Τίμη και την Αναρίτα.

 

Το 1964, με τα γεγονότα της Τηλλυρίας, οργανώθηκε επίσκεψη εκεί για τη διανομή τροφίμων και ειδών ρουχισμού. Μετά τους βομβαρδισμούς όλες οι κυρίες της Επιτροπής φόρεσαν την τιμημένη στολή της αδελφής με το σήμα του Ερυθρού Σταυρού και έμειναν νυχθημερόν στο Νοσοκομείο Πάφου για παροχή βοήθειας στα θύματα και ψυχολογική στήριξη των οικογενειών τους.

 

Από την ίδρυση του ο Κλάδος βοηθούσε οικονομικά τα μεσημεριανά συσσίτια των δημοτικών σχολείων της πόλης μας. Το 1967 συνεργάζεται με την Πολιτική Άμυνα καταρτίζοντας ομάδες Α’ Βοηθειών υπό τις διαταγές και καθοδήγηση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας. Τα μέλη αυτών των ομάδων είχαν το δικαίωμα να φέρουν το σήμα του Ερυθρού Σταυρού.


Το 1969 ο Κλάδος ιδρύει Τράπεζα Αίματος με προσφορά ΛΚ£500 (€860). Δέχεται δωρεά της

Ιεράς Αρχιεπισκοπής ύψους ΛΚ£150 (€258). Διενεργεί δύο εράνους και αγοράζει τα απαραίτητα μηχανήματα με δαπάνη ΛΚ£1.580 (€2.718) και στις 30 Ιανουαρίου του 1970 τα δωρίζει στο Νοσοκομείο Πάφου. Για πέρα από 30 χρόνια η αιμοδοσία ήταν έργο του Κλάδου με τη δημιουργία ομάδων εθελοντών στους οποίους παραχώρησε ταυτότητα και έλυσε έτσι το πρόβλημα στην Πάφο. Με την πάροδο του χρόνου την αιμοδοσία ανέλαβε ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος και που μέχρι σήμερα λειτουργεί άψογα.

Το 1970 ο Κλάδος Πάφου δώρισε στο Νοσοκομείο Πάφου δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία και περιοδικά για χρήση από τους ασθενείς. Δύο κυρίες της Επιτροπής ανέλαβαν τη λειτουργία της ανά δεκαπενθήμερον.

 

Τις ημέρες του πραξικοπήματος ανελήφθη η τροφοδοσία των ανδρών που επάνδρωναν

τα φυλάκια για προάσπιση της δημοκρατίας και της νόμιμης Κυβέρνησης του τόπου. Η συμβολή των μελών του Κλάδου Πάφου του ΚΕΣ ήταν ουσιαστική και πολύτιμη με τις κυρίες να εργάζονται ακούραστα και συνεχώς. Κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 ο Κλάδος βρέθηκε πανέτοιμος για να δεχθεί χιλιάδες εκτοπισμένους στους οποίους παρέσχε ουσιαστική βοήθεια σε τρόφιμα, είδη ένδυσης, στην αναζήτηση αγνοουμένων, στη λήψη, αποστολή και διεκπεραίωση χιλιάδων μηνυμάτων, διαλογή και ταξινόμηση μεταχειρισμένου ρουχισμού και διανομή σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη, σκορπώντας έτσι αχτίδα ελπίδας στους αναξιοπαθούντες. Στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό οφείλεται έκφραση ευγνωμοσύνης όπως και σ’ όλες τις κυρίες της Επιτροπής, στο Τμήμα Νέων, στους εθελοντές που πρόθυμα πρόσφεραν την αγάπη τους στους συνανθρώπους μας. Δίκαιος ο έπαινος προς αυτούς.

Το 1976 ο Κλάδος μάζεψε δώρα, προ παντός μπάλες, και σε τελετή στο Ζ’ Δημοτικό δόθηκαν για να τα στείλουν τα παιδιά στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου στην Αγία Τριάδα της Καρπασίας.

Το 1990 οργανώθηκε «Έκθεση Φωτογραφίας Ερυθρού Σταυρού» στο Δημοτικό Μέγαρο, τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, τότε Μητροπολίτης Πάφου. Κάθε χρόνο γινόταν χορός υπό την αιγίδα της τότε Προέδρου μακαριστής Στέλλας Σουλιώτη, η οποία ήταν πάντα παρούσα. Τακτικά οργανώνονταν δείπνα, τσάγια, τόμπολα, διαλέξεις και φιλανθρωπικές αγορές για οικονομική ενίσχυση του  Κλάδου.

Ο Κλάδος Πάφου του ΚΕΣ προσφέρει πρόθυμα στο Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Στέλλα Σουλιώτη (πρώην Παιδικό Αναρρωτήριο) όπου βρίσκονται παιδιά, που η μοίρα τα σταύρωσε πριν ακόμα γεννηθούν. Γι’ αυτό το σκοπό διεξάγεται και ο έρανος «Από Πόρτα σε Πόρτα».

 

Εκτοπισμένοι, άποροι της πόλης και της επαρχίας μας, μετανάστες αιτητές ασύλου, Τούρκοι, Ευρωπαίοι, μονήρη άτομα, μαθητές ασθενείς, είναι τακτικά αποδέκτες βοήθειας από τον Κλάδο που προσφέρει τρόφιμα, ρουχισμό (μεταχειρισμένο και μη), αναπηρικά τροχοκαθίσματα και πολλά άλλα είδη. Έννοια του Κλάδου να στέλλει συνεχώς κύματα ζεστασιάς και παρηγοριάς στους αναξιοπαθούντες ανεξάρτητα θρησκείας ή φυλής, όπου γης.

 

Στις 21 Απριλίου 1991 ο Κλάδος πραγματοποίησε δενδροφύτευση σε πάρκο στην Κάτω Πάφο με την παρουσία της κυρίας Ντολόρες Λαζάν, τότε Αρχηγού της Αποστολής της Υπάτης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες το οποίο ονομάστηκε «Πάρκο Ερυθρού Σταυρού» για τους αγνοούμενους και εκτοπισμένους.

Ο Κλάδος συνεργάζεται στενά με την Πολιτική Άμυνα και την Πολιτική Αεροπορία ανταποκρινόμενος και με υλική βοήθεια πρόθυμα και έγκαιρα σε περιπτώσεις περιστατικών έκτακτης ανάγκης για ψυχολογική στήριξη των επιβατών στο αεροδρόμιο Πάφου.

 

Ζωτικής σημασίας υπήρξε η προσφερθείσα υλική βοήθεια και στήριξη προς τα θύματα των

συγκρούσεων στο γειτονικό Λίβανο σχεδόν σε 24ωρη βάση από τα μέλη της Επιτροπής και τους εθελοντές του Κλάδου.

 

Πραγματοποιεί επισκέψεις στα γηροκομεία, στις σχολές «Μαργαρίτας Λιασίδου» και «Θεοσκέπαστη» και στο Ίδρυμα «Κιβωτός» με σχολικά είδη, καινούργιο ρουχισμό, δώρα και γλυκά.

 

Στις 4 Ιουνίου 2011 τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Κλάδου, με μεγάλους ευεργέτες τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, τον κύριο Θεόδωρο Αριστοδήμου και το ταξιδιωτικό γραφείο «Off to a Tee».

 

Είναι γνωστό ότι πολλοί καλοί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει αποστολή να τους βρει και να τους στρατεύσει για να δυναμώσει το κίνημα και να προσφέρει απλόχερα σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη.