Γλώσσα

Κλάδος Λάρνακας

Κλάδος Λάρνακας

Ο Κλάδος Λάρνακας αποτελεί μία από τις Θυγατρικές Μονάδες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ.). Προέδροι του διετέλεσαν οι Λύτια Μαντοβάνι, Έλλη Μαυρίδου, Λητώ Σαββίδου και Χρυστάλλα Παντελίδου.

 

Πρωταρχικοί στόχοι του Κλάδου είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε δυσπραγούσες οικογένειες ή μονήρη άτομα καθώς και να ανταποκρίνεται σε κάθε έκτακτη ανάγκη στην Κύπρο.

 

Ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες του Κλάδου, πρωταρχική θέση κατέχουν οι τακτικές επισκέψεις σε νοσοκομεία, γηροκομεία και σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που έχουν ως στόχο τη ψυχαγωγία, την προσφορά δώρων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, φαρμάκων και πάνω απ’ όλα αγάπης. Μεταξύ άλλων, προσφέρονται μηνιαία πακέτα με τρόφιμα, καθώς επίσης και συσσίτιο προγεύματος σε παιδιά από διάφορα γυμνάσια της πόλης της Λάρνακας. Παράλληλα παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια επί εβδομαδιαίας βάσεως προς ευάλωτες ομάδες Κυπρίων και μεταναστών η οποία περιλαμβάνει είδη ένδυσης και υπόδησης, παιγνίδια, μεταχειρισμένα έπιπλα, είδη οικιακού εξοπλισμού κ.λ.π. Ο Κλάδος παρέχει επίσης βοήθεια και στηρίζει τους ενοίκους του Κέντρου Αιτητών Ασύλου, Ονήσιλος στην Λάρνακα.

 

 

Η παρουσία του Κλάδου υπήρξε σημαντική και ουσιαστική στις προσπάθειες για ανακούφιση των θυμάτων της Τουρκικής Εισβολής το 1974 με την προσφορά διαφόρων ειδών όπως τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, φάρμακα, την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και την προσπάθεια επανασύνδεσης των προσφύγων και αγνοουμένων με τις οικογένειές τους. Σε συνεργασία με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιούνται επισκέψεις και παρέχεται βοήθεια σε Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.

 

Η παρουσία του Κλάδου υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις καθοριστική, αφού συμμετείχε ενεργά και παρείχε τις υπηρεσίες του στην κρίση του Λιβάνου το 2006 στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στους πρόσφυγες από την Αίγυπτο που έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας το 2011 καθώς επίσης και επιτόπου στη μεγάλη έκρηξη στο Μαρί το 2011.

 

Ο Κλάδος σε εξαιρετικές περιπτώσεις συμβάλλει οικονομικά με την κάλυψη μέρους των εξόδων ατόμων που χρειάζεται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία καθώς και ατόμων που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Ο Κλάδος προσπαθεί να ανταποκρίνεται και στις εκάστοτε εκκλήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού συνεισφέροντας οικονομικά αλλά και προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια εις είδος στο εξωτερικό μέσω των Γραφείων Διοίκησης του Κ.Ε.Σ. 

 

Το 2009, με τις διάφορες διασυνδέσεις του, ο Κλάδος εξασφάλισε ένα κληροδότημα για το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κ.Ε.Σ. Στέλλα Σουλιώτη, που περιλάμβανε το σπίτι του μ. ζεύγους Αργυρού και Ιωάννας Πιερίδη στη Λάρνακα και σημαντικό χρηματικό ποσό.

 

Εξίσου σημαντική ήταν η προσφορά από τον Κλάδο υποτροφιών για τρία χρόνια, από το 2010 μέχρι το 2012, σε τρεις φοιτητές της Ορθόδοξης Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ Κύπρου στην Αφρική οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους υπηρέτησαν στην Κένυα, στην Τανγκανίκα και τη Ζιμπάμπουε.

 

Ο Κλάδος θεωρεί μεγάλο επίτευγμα τη δωρεά που έκανε το 2012 στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λάρνακας η οποία αφορά ένα Υπερηχογράφο αξίας €35.000 και ένα εξειδικευμένο μηχάνημα αξίας €15.000 με στόχο να εξυπηρετήσει τους συνανθρώπους μας που μένουν στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας.

 

Κάθε χρόνο ο Κλάδος οργανώνει αιμοδοσία σε συνεργασία με το σχολείο της Αμερικανικής Ακαδημίας. Στα πλαίσια των προσπαθειών του για εξεύρεση πόρων ο Κλάδος, πραγματοποιεί εράνους, εκδηλώσεις, παζαράκια κλπ.

 

Επίσης  ο Κλάδος λαμβάνει μέρος σε διάφορα σεμινάρια  και σε διάφορες κυβερνητικές ασκήσεις όπως η άσκηση «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, στην στρατιωτική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», στην άσκηση «ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ» με την Πολιτική Αεροπορία του ΕΡΜΕΣ κ.α.