Γλώσσα

Ιστορικό Ίδρυσης

Ιστορικό Ίδρυσης

 


 

Ο Ερυθρός Σταυρός στην Κύπρο άρχισε να λειτουργεί το 1950 ως Κλάδος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την προσχώρηση της Κύπρου στις συνθήκες της Γενεύης, συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο με βάση τον Νόμο 39 του 1967 με την επωνυμία Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.). Ο ρόλος του είναι επικουρικό σώμα των δημοσίων αρχών σε ανθρωπιστικά θέματα.

 

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός έχει αναγνωριστεί στις 23 Φεβρουαρίου 2012 από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και έχει ενταχθεί στις 12 Νοεμβρίου 2013 στη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και έκτοτε αποτελεί το 188ο μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου. 

 

Όπως κάθε Εθνική Οργάνωση έτσι και ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός υιοθέτησε αμέσως τις 7 Θεμελιώδεις Αρχές που διέπουν την ύπαρξη και καθορίζουν το χαρακτήρα της λειτουργίας του οργανισμού, και που είναι ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, η Εθελοντική Υπηρεσία, η Ενότητα και ο Διεθνής Χαρακτήρας.

 

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση της Κύπρου και μεταξύ άλλων βοηθά στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, χωρίς διάκριση γένους, φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, θρησκείας ή πολιτικής τοποθέτησης.

 

Το μεγαλύτερο έργο του είναι η λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» στη Λεμεσό. Στο Κέντρο περιθάλπονται παιδιά από βρεφικής ηλικίας μέχρι 22 ετών με σοβαρές σωματικές αναπηρίες όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστροφία, διάφορα σύνδρομα και άλλα σοβαρά αναπτυξιακά και κινητικά προβλήματα. Προσφέρει υπηρέσιες φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργασιοθεραπείας, υδροθεραπείας, ιπποθεραπείας, μουσικοθεραπείας και ψυχολογίας. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην κατάλληλη ψυχαγωγία των παιδιών, στη δημιουργία οικογενειακής ατμόσφαιρας, στην ένταξή τους στην κοινωνία και γενικά στην προσφορά μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. 

 
Ο Κ.Ε.Σ., δραστηριοποιείται στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τρόφιμα, ρουχισμό, πρόγευμα σε μαθητές κ.α. Επίσης παραχωρεί τροχοκαθίσματα και ειδικά βοηθήματα κίνησης, βοηθά στην κάλυψη όλων των αναγκών των εγκλωβισμένων, προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, είναι ενεργός στην αντιμετώπιση κρίσεων στη χώρα, προσφέρει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, αναζήτησης και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών, καλύπτει όλες τις πρώτες ανάγκες μεταναστών, οργανώνει κατασκηνώσεις και συνέδρια για νεολαία και άλλα εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκστρατείες για διάφορα κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κ.α.

 

Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού/ Ερυθράς Ημισελήνου αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια και συμβάλλει οικονομικά στην αντιμετώπιση θεομηνιών σε όλα τα μέρη του κόσμου και αναλαμβάνει μεγάλα έργα όπως η ανέγερση Νοσοκομείου στη Σρι Λάνκα και βοήθεια στην ανέγερση δεύτερου νοσοκομείου στην Badulla για τα θύματα του τσουνάμι, η ανέγερση Κοινοτικού Κέντρου Υγείας στο Δήμο Ωλένης της πυρόπληκτης περιοχής της Πελοποννήσου. 

 

Πρόεδροι του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1950 μέχρι σήμερα: 

 

Lady Wright
1950-1953
Lady R.P. Armitage
1953-1955


G.E. Sinclair, Esq.
1955-1959

Γλαύκος Κληρίδης
1959-1960
 

Στέλλα Σουλιώτη
1960-2004

Φωτεινή Παπαδοπούλου
2004-σήμερα