Γλώσσα

Παγκόσμια Ημέρα ΕΣ/ΕΗ

 

Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου

8 Μαΐου 2022

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού/ Ερυθράς Ημισελήνου, γιορτάζεται παγκόσμια κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν. Γύρω από αυτή την ημέρα οργανώνονται διάφορες δράσεις από τις Εθνικές Οργανώσεις Ερυθρού Σταυρού στις διάφορες χώρες.

 

Στα πλαίσια των φετινών εορτασμών, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.) θα διεξάγει παγκύπριο Έρανο σε όλες τις επαρχίες, από τις 6 Μαΐου μέχρι τις 28 Μαΐου 2022. Ο παγκύπριος Έρανος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποτελεί την κυριότερη πηγή εσόδων του Κ.Ε.Σ., του δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες ευάλωτων συνανθρώπων μας. Το 2020 δεν έγινε έρανος λόγω της πανδημίας. Το 2021 διεξάχθηκε έρανος με περιορισμένα έσοδα. 

 

Οι κύριες δράσεις του Κ.Ε.Σ. την περίοδο αυτή είναι οι ακόλουθες:

 

  1. Στήριξη προς τους πληγέντες της κρίσης στην Ουκρανία

Ενόψει των ενόπλων συγκρούσεων στην Ουκρανία και της επακόλουθης ανθρωπιστικής κρίσης, ο Κ.Ε.Σ., στα πλαίσια της ανθρωπιστικής αποστολής του, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής ο Κ.Ε.Σ. έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 190 αιτήματα προσφέροντας εις είδος ανθρωπιστική βοήθεια σε
572 άτομα, μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Πρόνοιας των Κλάδων η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρόφιμα, κουπόνια για αγορά χρειωδών από υπεραγορές, ρουχισμό, είδη υπόδησης, πακέτα υγιεινής, βρεφικά είδη πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα, είδη κουζίνας και άλλα. Παράλληλα, ετοιμάστηκαν 2,500 χιλιάδες πακέτα υγιεινής για ενήλικες και παιδιά, τα οποία στάλθηκαν στην Ουκρανία μέσω της αποστολής της Κυπριακής Κυβέρνησης. Τα πακέτα περιείχαν πετσέτα προσώπου, πετσέτα μπάνιου, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, σαμπουάν, σαπούνι και υγρομάντηλα.

Ανταποκρινόμενος σε σχετική έκκληση του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού, μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για παροχή οικονομικής βοήθειας, ο Κ.Ε.Σ. αποφάσισε να  συνεισφέρει το ποσό των €10.000,00 (δέκα χιλιάδων ευρώ) από το ταμείο έκτακτης ανάγκης, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

  1. Πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας

Προσφορά τροφίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης και άλλων αναγκαίων αγαθών σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από τις Μονάδες του Κ.ΕΣ. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν βοηθηθεί πέραν των 91,000 χιλιάδων συνανθρώπων μας.

 

 

  1. Υπηρεσία «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ»

Τηλεφωνικές συνομιλίες με άτομα τρίτης ηλικίας που αισθάνονται μοναξιά και έχουν ανάγκη την επικοινωνία. Η Υπηρεσία με 25 εθελοντές έχει ανταποκριθεί σε 183 κλήσεις και έχει προσφέρει συνομιλίες διάρκειας πέραν των 785 ωρών.

 

  1. Ομάδα Πρώτης Παρέμβασης

Η Ομάδα Πρώτης Παρέμβασης, αποτελείται από άτομα εκπαιδευμένα στις Πρώτες Βοήθειες, τη Διάσωση, την Πυρόσβεση, την Ψυχοκοινωνική Στήριξη και τη Διαχείριση Κρίσεων, και βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και εγρήγορση ώστε να παρέμβει υποστηρικτικά για κάλυψη μαζικών αναγκών, οποτεδήποτε χρειαστεί.

 

  1. Εγκλωβισμένοι

Καθημερινή κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και των Μαρωνίτικων χωριών, από το 1974 μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως εξασφάλιση φαρμάκων, φιαλών και συσκευών οξυγόνου, ιατρικά αναλώσιμα, γυαλιά οράσεως, βοηθήματα κίνησης κ.λπ. Επιπρόσθετα, διενεργείται μεταφορά τους από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας προς νοσοκομεία, κλινικές και οπουδήποτε αλλού χρειάζεται να μεταβούν.

 

 

Ο Κ.Ε.Σ. εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσοι στηρίζουν τις δράσεις του, χορηγούς, εθελοντές και προσωπικό, ώστε να καταστεί δυνατή η στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

 

 

Τρόποι στήριξης του παγκύπριου Εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

(Ν.Π. 17/2022):

 

  • Αποστολή γραπτού μηνύματος SMS στο 7060 με λεκτικό

redcross (κενό) 1 για εισφορές €1

redcross (κενό) 3 για εισφορές €3

redcross (κενό) 5 για εισφορές €5

 

(Charity Direct - Μια κοινωνική προσφορά της CYTA)

 

  • Με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού σημειώνοντας, εάν επιθυμείτε, για ποια δράση απευθύνεται.

 

BANK OF CYPRUS

CYPRUS RED CROSS SOCIETY – ERANOS HQS

ACCOUNT No.: 357036916422

IBAN: No.: CY47 0020 0195 0000 3570 3691 6422

 

 

 

     

Βίντεο από το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου

 

Κάνε μια εισφορά

    Ο Κυπριακός Ερυθρός ...

Περισσότερα
 €5  €10  €25
 €50  €100  €200

Εγγραφή στο Newsletter